Bicicleta? O iubim.. Echilibru stim. Sa fim

 

 

Îmi stăruie în minte, chiar și așa, când au trecut luni bune de la întâmplare o poveste cu o fetiță de clasa a patra cu care m-am întâlnit să ”corectăm” împreună o tema de vacanță, la matematică.

De a Azi raspunsuri primind

Anul trecut, pe vremea aceasta…

Ca să vezi…

De fapt, cercetam amandouă unde-i ..oprirea. Cum se procedează la pedalatul înainte cu matematica și necunoscutele în alei lungi.

O fetiță cu calm în gesturi.

Diana are o privire limpede și suflet domolit. Se remarcă aceasta din felul în care așterne soluții pe caiet. E-așa de ordonată, că întâi o admiri, încetinind tu ritm.

Fără grabă. Când ajunge la un semn de întrebare, se oprește așa, cumva și nu mai bate la poartă. E ușa –e clar o cheie. Și dacă-i poarta descuiată?

Ne-am întâlnit de câteva ori, vreo 3, ca să înțelegem împreună care e rostul necunoscutei dintr-o expresie matematică mai lungă și, mai ales, să vedem de unde vine… teama ei de a persista în antrenamente, a deslușire și împacare cu genul acesta de exerciții.

Blocajele, adică.

Grad de dificultate? Așa-i. Sporit.

Ceea ce nu-ți place uneori eviți? A..deseori?

Ți se întâmplă și ție?

 

La vremea aceea am întrebat, firește și cum/dacă îmi este permis să pot depista cauza acelui blocaj.

Erau mai multe. Așa le simțeam eu.

  1. Că-i musai să obții rezultate maxime, la toate disciplinele/ariile curriculare în condițiile în care admiți deschis că disciplina e o provocare.

?

Aici părinții pot să expliciteze și să adopte poziții, cu argumente… Toți părinții care asta simt, port să facă fie-n scris, fie-n viața lor, fie-n gând…

În funcție de cât de bine îți cunoști copilul, cât îl întrebi deschis și îl observi că are oarecare înclinații, cum îl sprijini tu să se deschidă spre viața, accentuând că-i grozav când face ceva demn de apreciat…

În momentul când îți scriu articolul acesta, îmi vine în minte un gând.

Despre ultimul seminar la care am participat recent. STIMA DE SINE este tema anuală pe care în întâlniri lunare, invitați din domenii diverse o abordează.

Este o manifestare frumoasă, dedicată cu sufletul sufletului înspre Bună Stare..

Dar din Dar.

Spre finalul întâlnirii, derulată în Brașov, la librăria Șt. O Iosif s-a accentuat aici termenul de ”reziliență.” Și cred că e potrivită o adâncire de semnificații. Are legătură cu orice evoluție și învățare-indiferent de vârstă, cu precădere, excelent de înțeles pentru educatorii care au misiunea de a lumina.. copii.

Cu întoarcere spre întâlnirile cu Diana, fetița despre care îți povestesc…

”I se oferă toate condițiile, numai ea să învețe. Merge și la un program de efectuare teme, sunt mai mulți copii acolo, aproape toți din clasa ei și… tot sunt semne de întrebare…

  1. Participarea afectivă a fetiței la acest eveniment-provocare:? Mă împotmolesc, când văd că nu-mi iese REZULTATUL. Nu știu, sunt prea grele.. O singură colegă din clasă reușește să le facă fără greșeală…”

Sigur, vine întrebarea: Cine-a reușit vreodată ceva durabil, fără antrenament și fără erori dintru început.

Mari inventatori cale lungă au tot străbătut până la atingerea de succese notabile, realizări care au contribuit la..viața noastră tot mai simplă, mai frumoasă.

Se mai remarcă încă un aspect:

”Vreau ca mama să fie mulțumită”! Diana mi-a spus exact așa.

Ca să spun drept, eu am învățat matematica mulți ani. Din motiv că la început ne-am situat în tabere… opuse. Și mie îmi era teamă de erori.

Am învățat predând altora, cum până a ajunge la performanța aceasta, m-am antrenat în repetate rânduri, suplimentar, la ceas de examene, ori m-am împrietenit cu.. matematiciana clasei din liceu-așa o vedeam eu și mi-e prietenă și acum, mulțumesc lui Dumnezeu că frumos Om este! Te ”învață” numai cât ..respiră că-i viața o poveste….

S-o vezi cum manifestă încă ”dor de-nvățător” când se face că nu înțelege..cum taman toamna, din cam patru în patru ani, are una sau două..angajate noi, pe care e musai să le deprindă cu tainele bucuriei pe care a învătat s-o transmită ea oamenilor; aceea de a te îmbraca. Așa-i că-i grozav?

 

Și tot zilele acestea, căci eu studiez/admir oameni frumoși ca tine, găsesc un comentariu care se potrivește aici, simt eu, foarte bine…

Cred ca , cea mai importanta schimbare pe care o putem face fiecare dintre cei care suntem parinti/educatori , este sa crestem o generatie de oameni care sa faca diferenta dintre iubire de sine si egoism, dintre modestie si lipsa de respect pentru propria persoana… Mai sunt oameni carora li s-a spus (iar ei au acceptat) ca, a se iubi pe sine, este ceva nedemn de un om „cumsecade” ..

Despre stima de sine. Dia Deea

 

Așa, și…. Unde-i bicicleta?

Aha. Am omis să povestesc…

Să zic de la Einstein, fiindcă ce a scris ori demonstrat și mi se-aplică Azi, iubesc…

Viata e ca mersul pe bicicletă.

E echilibru.

La debut de întâlnire, am uneori așa un fel de obicei. La-am învățat din întâlnirea cu Diana Răceală, la curs, la București și l-am adaptat.

Minuni face…

Așa tare-mi place să îmi imaginez și să îmi adresez și personal întrebări, apoi să cumpăr o surpriză din aceasta….

Să cumpăr un ou Kinder. Să-l las acolo să-și aștepte primitor.

(Îți spun drept, l-am oferit, câteodat”…tuturor prietenilor.)

Când m-am întâlnit, prima data cu Diana, i-am oferit și ei unul. A asamblat, cu relaxare o bicicletă în întreaga ei splendoare…

După exercițiile de familiarizare-desene, conștientizare și câteva exerciții cu necunoscute, ne-am întors  la bicicletă..

Ce caută bicicleta aceasta la tine? Am întrebat-o spre încheiere de ședință. Are vreo legătură cu vreo întâmplare de-a ta?

Îmi place foarte mult ideea, îmi răspunde.

Însă mi-e frică să-nvăț. Mi-e teamă să cad.

(A-ha!)

De-atunci a trecut fix un an.

Părinții Dianei au vrut pentru ea o mai clară înțelegere a matematicii cu necunoscute între expresii lungi-ce presupun o buna capacitate a ”rezolvitorului” de dewtașare. De desprindere din întreg și reluare a unei călătorii spre început. Câți dintre noi asta n-au vrut?

Despre frici?

Frica de greșeala?

A greși presupune clar și că urmează să te ridici…. Aceasta e REZILIENȚA cu care m-am întâlnit eu, iar, la un seminar.

Acesta-i articolul rezultat.

E 11:11, am finalizat!

Ce-i cu BICICLETA? Ce-i cu echilibrul, ce-i cu BUCURIA? Ai de cercetat în viața personală, Sunt parte din entuziasm cu care te trezești, zi de zi, dimineață cu dimineață?

Ce trăiri scoate la suprafață scrierea mea, să depistezi e alegerea ta.

Cu bucurie, mă înclin și-ți mulțumesc!

 

Simona, cu drag.

comments

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *